\r	Krenimo prvo od margarina. Naime,  sam margarin pripada grupi mlečnih proizvoda,  sličan je maslacu i dobija se od mlečnih proizvoda,  biljnih ulja i ostalih sastojaka. Svakako treba napomenuti da margarin u sebi ne sadrži holesterol,  što nije slučaj sa maslacem. S druge strane,  maslac predstavlja jestivu emulziju zrnaca masti do koje se dolazi "bućkanjem" mleka ili kajmaka.
\r	Kada je o samoj raspravi reč,  mišljenja su podeljenja,  s tim da oba mlečna proizvoda sadrže dosta korisnih vitamina i minerala pa imaju veliki broj "pristalica" spremnih da stanu u odbranu jednog ili drugog. Osobe koje imaju problema sa zdravljem obično se opredeljuju za margarin jer u sebi ne sadrži holesterol. Ipak,  istraživanja novijeg datuma pokazala su da,  kada je o kalorijama reč,  možemo naći istu količinu i u jednom i u drugom proizvodu. Ovo otkriće svakako ne ide ni margarinu ni maslacu u korist.
\r	Maslac sadrži masti,  dok margarin sadrži određenu količinu zasićenih masti i masnih kiselina. Međutim,  ono što su novija istraživananja takođe otkrila jeste da masne kiseline mogu izazvati određene kardiovaskularne poremećaje i tako narušiti naše zdravlje.
\r	Margarin je najvećim delom sačinjen od biljnih ulja,  a u njima nema holesterola. Lekari takođe ističu da margarin,  uključujući i njegove različite vrste,  sadrži takozvane korisne masti (polinezasićene),  dok maslac u sebi sadrži loše masti,  koje povećavaju rizik kada je reč o srčanim oboljenjima.
\r	Margarin se dobija procesom hidrogenizacije biljnih ulja u toku kojeg dolazi do formiranja određene količine loših masti. Kada je reč o vrstama koje nisu toliko čvrste konsistencije,  one u sebi sadrže mnogo manje loših,  tj. štetnih masti.
\r	Maslac se smatra vrlo nezdravim usled prevelike količine masti i holesterola.
\r	Na osnovu svega rečenog,  može se zaključiti sledeće - ukoliko želite da sačuvate zdravlje,  najpametnije je ne preterivati ni sa jednim ni sa drugim proizvodom.
\r